Hoppa till innehåll
Ragdoll från SE*Frums | Foto: Eivor Rasehorn

Att föda upp katt

Nyfiken på att ta en kull på din katt, eller rent av starta en uppfödning? Att hålla på med seriös, stambokförd kattuppfödning bidrar till att bevara och utveckla de olika kattraserna – samtidigt som det hjälper till att höja alla katters status i vårt samhälle.

För att kunna stambokföra kattungar i SVERAK måste du vara medlem i en SVERAK-ansluten kattklubb, såsom MSK. Som uppfödare i SVERAK förbinder du dig att hålla dig informerad och uppdaterad om förbundets regelverk och landets lagstiftning som berör uppfödning och djurhållning.

Genom MSK kan du komma i kontakt med erfarna uppfödare och få många råd och tips både via olika kurser och föredrag. SVERAK har också bra information här vad som vad du ska tänka på när du ska låna avelshane, sälja kattungar med mera.

Du kan ta en kull utan stamnamn, men vill du ta fler kullar behöver du ansöka om stamnamn.

SVERAK har bra information HÄR om in vad det innebär att föda upp stamboksförda katter.

Kontakta gärna MSKs avelssekreterare om du har frågor och funderingar; avel@mellansvenskakattklubben.se

Uppfödarkurser

Kunskap är så viktigt när det kommer till kattuppfödning och att vi har väl utbildnade uppfödare är en förutsättning för att vi ska kunna lyckas att höja kattens status.

SVERAK har tagit fram ett gediget och omfattande utbildningspaket för förbundets uppfödare som MSKs medlemmar kan gå. Utbildningarna är uppdelade som två etapper som heter UppfödarEttan och UppfödarTvåan. Båda är utbildningarna är tillgängliga för alla medlemmar som vill gå för att förkovra sig och utöka sina kunskaper. Men framförallt vill vi uppmuntra och uppmana dig som är, eller vill bli uppfödare, att delta i utbildningarna.

Här kan du läsa mer om utbildningarna och hur du anmäler dig.  

 

Certifiering och auktorisering

En viktig uppgift som vi har är att höja kattens status och en uppfödare har en särskilt viktig roll här. Många gånger är det uppfödaren som har första kontakten med en kattköpare som för första gången ska köpa en raskatt. Tillsammans med SVERAK jobbar vi för att våra uppfödare ska borga för kunskap, köptrygghet och kvalitet.

Därför har SVERAK tagit fram ett koncept där uppfödare efter godkänt prov i utbildningarna kan ansöka om Certifiering och senare även Auktorisering. Som certifierad/auktoriserad får du också ett antal förmåner när det gäller registrering av kull och utfärdande av stamtavlor.Här kan du läsa mer om vad det innebär att bli certifierad och hur det går till. 

”Att vara uppfödare är en resa som bjuder på både glädje och emellanåt tuffa utmaningar. Och det finns alltid mer att lära…”

Anna Berglund